Mağdurun Terapisinde Yeni Yaklaşım:Onarıcı Adalet
Günümüzde,mağdurlar açısından onarıcı adalet kavramı önem kazanmıştır,zira adaleti yalnızca failin etkin bir şekilde cezalandırılmasının,adil bir cezaya mahkum olmasını hedeflemenin ve suçun önlenmesinin ötesinde mağdura verilen zararların da onarılmasını da amaçlamalıdır.Ancak bu şekilde adaletten söz edilebilir.
Onarıcı adalet,hem failin hem de mağdurun suç öncesi bulundukları duruma dönmelerini sağlar. Suçlu açısından bu aynı zamanda suçun tekrar edilmeyeceğinin bir garantisidir.Gerçekten de suçlu mağdura verdiği acıları,üzüntü ve yıkımı kendi gözleriyle görürse,zararları daha istekli gidermesinin ötesinde bir kez daha öyle bir suç işlemesi olasılığı son derece azalacaktır.
Çağdaş Ceza Adaleti İçinde Mağdur
Günümüzde suçun toplumsal olduğu kadar bireysel yönleride bulunmaktadır ve bunlar arasında bir denge sağlanması gerekmektedir.Mağdurların talepleri şunlardır:
a.Mağdurların daha çok söz hakkı olmalıdır.Faille ve mağdurların arasında cereyan etmesi gereken uyuşmazlığın çözümü resmi işlemlerin fazlalığı nedeniyle profosyonel hukukçular özellikle avukatların ve savcıların tekelindedir.Ceza muhakemesinde mağdura adeta hiç söz düşmez.Bir mağdurun ifade ettiği gibi:Suç bana karşı işlendi ama dava fail ile savcı arasında cereyan ediyor.Ben adeta yalnızca bir delilim.Nitekim araştırmalarda mağdurlara daha çok söz hakkı verildiği zaman adaletten memnuniyetin arttığı görülmüştür.
b.Mağdurlar muhakemeye katılmak ve gidişatı ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi istemektedirler.
c.Mağdurlar kendilerine saygı gösterilmesini ve adil davranılmasını istemektedirler.
d.Mağdurlar kaybettiklerinin hem maddi hem de manevi olarak geri verilmesini ayrıca kendilerinden özür dilenmesin beklemektedirler.
KAYNAKÇA:Sokullu- Akıncı; Füsun, Viktimoloji, Beta Yayınları , İstanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder